Jabolčni zavitek iz domačega listnatega testa brez glutena

JABOLČNI ZAVITEK IZ DOMAČEGA LISTNATEGA TESTA BREZ GLUTENA

Jabolčni zavitek – štrudl, mmmm le kdo ga ne obožuje… Večina nas obožuje vse izdelke iz listnatega testa. Kupimo ga lahko v trgovini, ampak doma narejeno je vseeno najboljše, 100% brez glutena in cenejše. Ta recept sem našla na strani mmmuffins&co. Preizkusila sem ga v brezglutenski različici in povem vam , da je priprava zelo enostavna. Iz listnatega testa lahko naredimo različne zavitke, šamrole, kremšnite, rogljičke… Recept sem malenkost prilagodila in tako uspešno ustvarila brezglutensko kvašeno listnato testo. 

SESTAVINE ZA LISTNATO TESTO:

  • 500 g moke brez glutena (jaz sem uporabila Schär mix B)
  • 3 dcl mleka
  • 50 g sladkorja
  • 30 g svežega kvasa
  • 1 žlička sol
  • 40 g masla
  • 2 jajci
  • 250 g masla za postopek listanja

Moko presejemo v večjo posodo in ji dodamo zdrobljen sveži kvas, sladkor, sol, stopljeno maslo in jajca. Premešamo in postopoma dodajamo mleko. Gnetemo z rokami tako dolgo, da dobimo voljno testo. Vse sestavine za testo naj bodo ohlajene. Testo zavijemo v folijo in ga postavimo v skrinjo za 30 minut. Ko je testo ohlajeno ga položimo na dobro pomokano površino in razvaljamo v obliko kvadrata, debeline 5 milimetrov. 

Ko testo razvaljamo, začnemo s postopkom listanja. Na prvi dve tretjini polagamo narezano maslo, ki smo ga imeli shranjenega v skrinji, da je čim bolj trdo. Najbolje se reže z nožem za sir. Lističe masla polagamo enega poleg drugega, vendar ne čisto do roba testa. Zadnjo tretjino testa pustimo prazno in jo prepognemo čez srednjo tretjino. Nato pa še levo tretjino, ki je obložena z maslom preložimo čez sredinsko tretjino.

Sample Text

Nastali pravokotnik testa, obrnemo za 90 stopinj in ga ponovno razvaljamo v velik kvadrat debeline 5 milimetrov. Z roko si označimo četrtine na testu in ponovno listamo. Levi rob testa prepognemo do črte prve četrtine in tudi desni rob testa do iste črte. Nato ponovno desni rob testa prepognemo do levega roba testa in tako spet dobimo podolgovat pravokotnik. Razdelimo ga lahko na tri ali štiri dele. Vsak del ob strani, kjer so vidni listi s prsti stisnemo skupaj. Zdaj lahko vsak kos testa razvaljamo in izdelamo kar želimo.

Jaz sem se tokrat odločila za jabolčni zavitek, ki ga res obožujem. Naredila sem ga malce drugače tako, da v bistvi ni ravno zavit. Ampak je vseeno zelooo dober. Najprej sem jabolka narezala na drobne kocke in jih zmešala z malo sladkorja in cimeta. Nato sem jih podušila na maslu. Dodala na testo, kot je razvidno na sliki in oblikovala.

Iz te količine testa lahko naredite 3 velike ali 4 manjše jabolčne zavitke. Lahko pa testo porabite za rogljičke, šamrole ali kaj drugega. Ko je zavitek pečen ga potresite s sladkorjem v prahu in uživajte v popolnem listnatem testu.