Ribezov tart brez glutena

RIBEZOVA PITA BREZ GLUTENA

Ker so jagode že skoraj mimo je čas, da v ospredje pride še kakšno drugo sadje. Kaj pravite na ribez. Pri nas doma imamo tri manjše grme, ki vsako leto bogato rodijo. In potem se sprašujemo kaj naj naredimo z ribezom, saj nismo ravno strašni ljubitelji. Okus je precej kiselkast in ne preveč priljubljen, ampak v kakšnem pecivu pa kiselkast okus ravno prav pride. Zato sem ga tokrat stlačila v slasten tart. Povem vam, da je kombinacija super. Vemo pa tudi, da je ribez zelo bogat z vitaminom C, A, K in vitamini B-kompleksa. Je vir antioksidantov in mineralov, ter vsebuje velike vrednosti kalcija.

Ribezov tart sestavlja čudovito krhko testo. Sledi mu vanilijev puding, ki ima nežen okus. Nato seveda ribez, ki smo ga malce sladkali. Na koncu pa še sladka meringa.

SESTAVINE ZA KRHKO TESTO (28 cm):

  • 210 g moke brez glutena (Schaer mix B)
  • 90 g masla
  • 75 g sladkorja v prahu
  • 3 rumenjake
  • ščepec soli

V posodo za mešanje damo najprej presejano moko, ki ji dodamo hladno maslo narezano na kocke. Z metlico za testo mešamo tako dolgo, da maslo razpade na majhne koščke. Nato dodamo sladkor v prahu in sol. Na hitro premešamo. Na koncu dodamo rumenjake in testo z rokami zamesimo, da se vse sestavine povežejo v testo. Zavijemo ga v prozorno folijo in postavimo na hladno za 2-3 ure ali pa kar čez noč. Ko je testo dovolj ohlajeno ga razvaljamo med dvema papirjema za peko. Saj tako ne bomo uporabili moke. Razvaljano testo preložimo v pekač za tart, premera 28 cm. Z rokami ga nežno pritisnemo, da se prileže modelu in ga večkrat preluknjamo z vilicami. Pekač s testom damo v zmrzovalnik za 15 minut. Pečico segrejemo na 160 stopinj C in testo pečemo na slepo 15 minut. Kar pomeni, da testo prekrijemo s papirjem za peko in nanj naložimo suhi fižol, riž ali kroglice za peko toliko, da testo obtežimo. Po 15 minutah papir za peko odstranimo in testo pečemo še 8-10 minut.

Ko imamo pečeno in ohlajeno testo, najprej pripravimo ribez. 400 g rdečega ribeza sladkamo po okusu (jaz sem dala 5 žlic sladkorja), nato pa segrevamo na nizki temperaturi toliko da se malce zmehča in sladkor stopi. Ribezu dodamo 3 zmehčane lističe želatine in dobro premešamo in pustimo da se malce ohladi. Skuhamo vanilijev puding iz 700 ml mleka in 2 vrečk pudinga. V ohlajeno testo vlijemo skuhan puding in na vrh dodamo pripravljen ribez. Postavimo na hladno za par ur, da se vse skupaj učvrsti.

SESTAVINE ZA MERINGO:

  • 3 beljaki
  • 200 g sladkorja
  • 53 g vode

V kozico damo sladkor in vodo. Segrevamo na nizki temperaturi, da se sladkor stopi. Ne mešamo. Ko je sladkor stopljen, sirup segrevamo do temperature 118 stopinj C. Vmes začnemo stepati beljake in ko so na pol stepeni dodamo segret sirup in stepamo še toliko časa, da posoda v kateri se beljaki stepajo ni več vroča na dotik. Meringo damo v vrečko za brizganje in okrasimo pito, ter nato meringo malce zapečemo z gorilnikom ali v pečici.

Tart je odličnega okusa, saj se prepletajo različni okusi. Ribez tart odlično popestri s svojim kislim okusom. Meringa pa je le pika na i.