Zvezda brez glutena

ZVEZDA BREZ GLUTENA

Že veste kakšno sladico boste pripravili za najdaljšo noč v letu? Tukaj je slastna ideja. Saj bo vaša sladica dobesedno zvezda večera. Priprava je zelo enostavna, rezultat pa zelo okusen. Super je tudi to, da lahko testo pripravite že en dan prej in jo tisti dan samo sestavite in spečete. Zvezdo lahko naredite tudi v slani verziji in sicer z okusom pice. Idealno pa je, da naredite kar obe 🙂

SESTAVINE ZA TESTO, ZA 1 ZVEZDO:

  • 200 g moke brez glutena
  • 200 ml vode
  • 1 žlica olja
  • ščepec soli
  • 1/2 vrečke suhega kvasa

Vse sestavine za testo zmešamo in zamesimo gladko testo, ki ga naoljimo, pokrijemo in pustimo, da vsaj eno uro vzhaja. Če ga boste pripravili noč prej, ga pokritega postavite v hladilnik. Ko testo podvoji svojo količino, ga na pomokani površini razdelimo na 4 enake dele. Vsako kroglico posebaj dobro pregnetemo in na tanko razvaljamo v velikost kroga premera 26 cm. Lahko si pomagamo s krožnikom, da testo obrežemo in bo vsak krog enake velikosti. Na pekač obložen s papirjem za peko položimo prvi krog, ki ga namažemo s čokoladnim namazom. Čokoladni namaz pred tem malenkost segrejemo, da se lažje maže. Na namazan krog položimo naslednji krog testa. Ta krog namažemo z marelično marmelado. Nadaljujemo z naslednjim krogom testa, ki ga spet namažemo s čokoladnim namazom in posujemo z nasekljanimi praženimi lešniki. Sledi zadnji krog testa. Ko imamo tako pripravljeno zvezdo, na sredino navpično položimo kozarec in okoli zarežemo testo na 16 enakih krakov. Potem pa krake zvijamo navzven, kot je vidno na spodnji sliki in na posnetku tukaj.

Ko smo naredili zvezdo, jo premažemo z razžvrkljano jajčko in pečemo 20 minut na 180 Stopinj C. Pečeno zvedo pustimo, da se ohladi in nato posujemo s sladkorjem v prahu. Če boste delali slano verzijo zvezde jo naredite po istem postopku, le da jo napolnite s paradižnikovo mezgo, kuhanim pršutom in ribanim sirom.

Tako pa imate idejo kaj pripraviti za novoletno zabavo…gosti bodo navdušeni, vi pa tudi. Želim vam uspešno pripravo novoletne zvezde. V novem letu pa vam želim predvsem obilo zdravja, sreče in zadovoljstva!