Tortilije brez glutena

TORTILIJE BREZ GLUTENA

Slastne tortilije izvirajo iz Mehike, kjer jih jedo vsak dan. Po obliki so podobne palačinkam, uporabljajo pa se kot žlica, ovoj ali krožnik za različne nadeve. Pri nadevih smo lahko zelo kreativni in tortilije napolnimo z različnimi dobrotami, po lastnem okusu. Jaz sem za izdelavo tortilij, uporabila odlično moko brez glutena iz linije Spar free from.

SESTAVINE ZA TESTO:

  • 200 g moke brez glutena Spar free from
  • 35 g masti
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1/2 žličke soli
  • 150 ml tople vode

V večjo posodo damo presejano moko brez glutena, ki ji dodamo vse ostale sestavine. Z rokami dobro pregnetemo vse sestavine, da se povežejo v kepo testa. Testo pokrijemo z vlažno krpo in ga pustimo počivati 10 minut. Na srednje visoki temperaturi zagrejemo ponev z debelim dnom. Testo razdelimo na manjše kroglice, ki vsako posebaj razvaljamo v tanek krog. Tortilije pečemo vsako posebaj. Na prvi strani pečemo tortilijo toliko, da se na zgornji strani pojavijo mehurčki in da spodaj malenkost porjavi, nato jo obrnemo in popečemo še na drugi strani. Tortilije pečemo brez olja, v zagreti ponvi. Ko je tortilija pečena, jo še vročo zavijemo v vlažno krpo. Saj bo tako ostala mehka in prožna.

Pečene tortilije poljubno nadevamo. Jaz sem tokrat uporabila omako z mletim mesom, svežo zelenjavo in kislo smetano. S tortilijami lahko naredite takose, burrito, quesadilla… Izbira je ogromna.