Torta brez glutena iz mandljeve moke

TORTA BREZ GLUTENA IZ MANDLJEVE MOKE

Pomlad je že tu kar pomeni, da se nam poletje hitro približuje. Vsi tisti, ki imamo radi sladko življenje, vse bolj računamo ali nam bo uspelo shujšati do morja. Seveda se ne mislimo kar tako odpovedati sladkemu življenju..lahko pa ga malce spremenimo in tako naredimo nekaj pozitivnega za naše telo. V sodelovanju s spletno trgovino Pajs brez obresti, bom preizkusila različne moke brez glutena in poskušala pripraviti okusne sladice za vse tiste, ki se razen glutenu želite odpovedati tudi ogljikovim hidratom in sladkorju. Upam, da mi bo uspelo in bom v vaš vsakdan vnesla bolj zdrave recepte. Prvo sem preizkusila mandljevo moko, ki je brez glutena, razmaščena in 100% naravna. Naredila sem tortico, ki se super prileže kavi ali čaju, ob klepetu s prijatelji.

Mandljeva razmaščena moka je izvrstna za vse, ki pazijo na svoj vnos ogljikovih hidratov, se izogibajo pšenici, pšeničnim izdelkom ali pa se prehranjujejo na LCHF, KETO ali PALEO način. Je odlična alternativa za vse, ki se želijo zdravo prehranjevati ali ne smejo, oziroma ne želijo uživati glutena, pšenične ali drugih žitnih mok. Pri procesu pridobivanja mandljeve moke, mandlje brez lupine najprej hladno stisnejo. S tem procesom izločijo odvečno olje. Razmaščene mandlje nato fino zmeljejo v moko. Pri tem pa ostanejo vse pomembne hranilne vrednosti ohranjene. Ta tip moke je univerzalen. Lahko se uporablja v slaščičarstvu, peki, domači uporabi (zajtrk, v kombinaciji s kosmiči, za smoothie, peki peciva, piškotov, celo pri testu za pico). Za razliko od mletih mandljev ima mandljeva razmaščena moka bistveno manj maščob in kalorij. Nima tako očitnega okusa po oreščkih. Zato je zelo primerna za peko sladkih dobrot, pikantnih in slanih jedi (www.pajsbrezobresti.si).

V receptu sem namesto sladkorja uporabila eritritol. Eritritol v prahu zaradi dodatka magnezija ostane po topljenju v tekočem stanju. Se pravi, NE kristalizira nazaj v trdne kristalčke, kot se to zgodi pri navadnem Eritritolu. Odlično sladilo za vse, ki želijo zmanjšati svoj vnos sladkorja in si pri tem, ne želijo poseči po umetnih sladilih. Eritritol v prahu z magnezijem je naravna alternativa kristalnemu sladkorju v prahu, brez kalorij in brez ogljikovih hidratov. Po izgledu je enak sladkorju v prahu in ima približno 80% njegove sladkosti. V naravi je prisoten na primer v sadju. Lahko uporabljamo za kuhanje ali peko, saj se obnaša enako kot sladkor v prahu (www.pajsbrezobresti.si).

SESTAVINE ZA TORTO IZ MANDLJEVE MOKE (24 CM):

Jajca sobne temperature ločimo na rumenjake in beljake. Rumenjake skupaj z eritritolom stepemo v puhasto zmes. Posebaj stepemo tudi beljake. V rumenjakovo zmes vmešamo mandljevo moko, pomarančni sok in kremni sir. Na koncu dodamo še stepene beljake. Maso predevamo v okrogli pekač za torto, premera 24 cm. Maso poravnamo in dodamo borovnice in mandljeve lističe. Torto pečemo na 180˚C, 30-35 minut. Ko je torta pečena jo pustimo, da se popolnoma ohladi in jo nato odstranimo iz modela.

Tortica je zelo dobrega okusa. Še bolj pa nas veseli to, da je brez glutena, z manj ogljikovimi hidrati in brez sladkorja. S tako tortico na krožniku, se lahko brezskrbno veselimo poletja.

V spletni trgovini Pajs brez obresti najdete veliko izdelkov, ki so brez glutena, kot tudi brez laktoze in dodanega sladkorja. Pokukajte na spletno stran in poiščite izdelke brez glutena, nato pa hitro v kuhinjo ustvarjati dobrote brez glutena in brez obresti.