Rogljički brez glutena

ROGLJIČKI BREZ GLUTENA

Mehki rogljički, slani ali sladki, so fantazija vsakega. Mamijo nas na policah v pekarnah, kjer jih na žalost lahko samo gledamo. Lahko pa zadišijo tudi v domači pečici. Zato vam tukaj predstavljam super recept, ki sem ga preizkusila z moko brez glutena. Rogljički so res mehki in puhasti, da se jim boste težko uprli. Lahko naredite sladke rogljičke polnjene z marmelado ali čokoladnim namazom. Super pa so tudi kot slan prigrizek, polnjeni s šunko in sirom. Izbira je vaša. Recept sem našla na Kulinariki in ga malenkost prlagodila moki brez glutena.

SESTAVINE ZA 32 ROGLJIČKOV ALI 64, ČE DELATE MANJŠE:

  • 550 g moke brez glutena (jaz sem uporabila Schär mix B)
  • 1 žlička soli
  • 1 dcl olja
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 sveži kvas ali dve vrečici suhega kvasa
  • 2,5 dcl vode
  • 2,5 dcl mleka

V veliko posodo za gnetenje naprej presejemo moko. Na rob dodamo sol. V moko naredimo jamico, kjer dodamo toplo mleko in vodo, kvas in sladkor. Pokrijemo in počakamo 10 minut, da kvas vzhaja. Ko kvas opravi svoje delo, se lotimo gnetenje testa. Postopoma z roko vmešamo moko v tekočino in dodamo še olje. Zamesimo mehko testo, ki se ne prijema stene posode. Po potrebi dodamo še malenkost moke. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati nekje eno uro, toliko da se količina testa podvoji.

Vzhajano testo razdelimo na 4 enake dele. Na pomokani površini vsak del posebej razvaljamo v obliko kroga, ki ga razrežemo na 8 ali 16 enakih trikotnikov. Na trikotnike naložimo nadev in jih zavijemo, kot je vidno na sliki.

Polagamo jih na pekač obložen s papirjem za peko. Zavite rogljičke lahko pustimo še malo vzhajati, lahko pa jih namažemo z razžvrkljanim jajcem in jih takoj damo peči v pečico. 
Pečemo jih na 200˚C, 13-15 minut oziroma do zlato rjave barve.