Pohorska omleta brez glutena

POHORSKA OMLETA BREZ GLUTENA

Pohorska omleta je odlična kombinacija puhastega biskvita, brusnične marmelade in stepene sladke smetane. Je zelo enostavna za pripravo, a vendar zelo okusna. Pohorska omleta je prvič nastala leta 1952, v Poštarskem domu na Mariborskem Pohorju, izpod rok kuharja Franca Pogačarja. Pripravite lahko eno veliko pohorsko omleto ali več manjših. Izbira je vaša. Glede nadeva ste lahko radodarni in dodate tudi sveže sadje. V vsakem primeru je to super sladica, ki je pripravljena zelo hitro in enostavno. Privoščite si jo.

SESTAVINE ZA 4 MANJŠE POHORSKE OMLETE:

  • 60 g moke brez glutena (jaz sem uporabila Schaer mix C)
  • 3 jajca
  • 3 žlice sladkorja

    Nadev:
  • brusnična marmelada
  • sladka smetana
  • sveže sadje

Najprej ločimo rumenjake od beljakov. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjake s sladkorjem stepamo 5-7 minut, da dobimo puhasto zmes. V puhaste rumenjake najprej vmešamo polovico snega iz beljakov. Rahlo premešamo, da zmes ostane puhasta, nato dodamo presejano moko in preostali sneg beljakov. Nizek pekač obložimo s papirjem za peko na katerega nanesemo testo za pohorsko omleto. Naredimo 4 manjše okrogle omlete, premera 16 cm. Pečemo na 180 stopinj C, 10 minut.

Pečene omlete še tople odstranimo s papirja za peko in jih odložimo na valjar, da se malo prepognejo. Ohlajene namažemo z marmelado, dodamo sadje in stepeno sladko smetano. Posujemo jih s sladkorjem v prahu in uživamo v slastni sladici.

Pohorsko omleto sem pripravila tudi na dnevu brez glutena, ki je potekal 16.11.2019 v Ljubljani. Dogodek je organiziralo podjetje Schaer. Potekalo je tekmovanje blogerjev, degustiranje izdelkov, predavanja, animacije za otroke..v glavnem je bilo super doživetje. Spoznala sem tudi ogromno novih ljudi. Med njimi sta bili tudi blogerki iz Srbije in Hrvaške, ki obvladata brezglutensko prehrano. Tea prihaja iz Beograda in se s celiakijo sooča že od rojstva. Na njenem blogu najdete odlične recepte, ki jih piše tudi v angleščini. Je mojstrica fotografije in video posnetkov. Njen blog Gluten free Tea najdete tukaj. Na njenem YouTube kanalu pa najdete odlične posnetke priprave brezglutenske hrane. Blogerka Adrijana prihaja iz Zagreba. Je čudovita oseba in odlična mojstrica brezglutenske peke. Njen blog Bezglutenska radost nadete tukaj. Našli boste odlične recepte, video posnetke, nasvete, slike in še veliko koristnih stvari. Obema lahko sledite tudi na Instagaramu. Poglejte tudi galerijo slik z našega druženja.