Makroni brez glutena

MAKRONI BREZ GLUTENA

Slavni piškoti, ki nas vabijo s svojo značilno okroglo obliko, pisanimi barvami in edinstvenimi okusi. Najbolj so priljubljeni v Franciji, kjer so jih prvič omenili že leta 1611. Mnogim povzročajo težave pri izdelavi in tudi meni so jih. Ampak vaja dela mojstra. Tako sem probala več različnih receptov in naposled le našla pravega. Meni je ljubša italijanska metoda tako, da vam jo tudi tukaj predstavim. Makroni so super sladica saj ne vsebujejo moke, za izdelavo pa so potrebne kakovostne sestavine.

SESTAVINE ZA 48 MAKRONOV:

 • 55 g beljakov
 • 150 g mletih mandljev
 • 150 g sladkorja v prahu
 • 150 g kristalnega sladkorja
 • 35 g vode
 • 55 g beljakov
 • barva v gelu po želji

Najprej zmešamo mlete mandlje in sladkor v prahu in vse skupaj še enkrat zmeljemo. Nato presejemo v posodo in dodamo 55 g beljakov. Mešamo tako dolgo, da nastane enotna zmes. Tukaj lahko dodamo barvo v gelu, če želimo makrone določene barve. Jaz uprabljam mandlje v lističih in jih sama zmeljem. Lahko uporabimo tudi cele mandlje, v tem primeru makroni ne bojo čisto svetli, zaradi rjavega olupa. Uporabimo lahko tudi olupljene mandlje in jih zmeljemo. Lahko pa kupimo že zmlete.

V kozico damo kristalni sladkor in vodo. Segrevamo tako dolgo, da se sladkor stopi oziroma do temperature 117˚C. Ne mešamo, saj se lahko ob strani kozice tvorijo kristali. Tukaj boste potrebovali termometer. Medtem, ko se sladkor in voda segrevata, lahko začnete s stepanjem beljakov. Ko so beljaki stepeni do polovice jim dodamo vročo mešanico, ki smo jo segreli do ustrezne temperature. Vročo mešanico vlivamo v beljake in še vedno stepamo. Beljake stepamo tako dolgo, da posoda v kateri jih stepamo na dotik ni več vroča. Ko so beljaki ustrezno stepeni, se na metlici naredi čvrst sneg.

V prvotno zmes beljakov vmešamo polovico stepenih beljakov. Mešamo z krožnimi gibi. Ko smo vmešali prvo polovico, dodamo še ostale stepene beljake in ponovno krožno mešamo.
Masa je pripravljena za brizganje takrat, ko se lepo sveti in neprekinjeno steče z lopatke. Torej ne pregosta in ne preredka, ampak takšna kot lava.
Nabrizgamo jih z okroglim nastavkom, na silikonsko podlago. S pekačem potolčemo po pultu, da zračni mehurčki v makronih pridejo na površje in popokajo. Če kakšen zračni mehurček ostane v makronu, lahko ta med peko poči (kot je razvidno na sliki). Svetujem vam, da jih natančno pogledate in vidne mehurčke popokate z zobotrebcem.

Ko so makroni nabrizgani na silikonsko podlago in mehurčki popokani, jih pustimo da pred peko počivajo dobrih 10 minut. Pečemo jih na 150˚C, brez ventilatorja, 20-24 minut. Ko so pečeni, jih pustimo da se ohladijo in jih nato odstranimo s podlage. 

Čas peke je odvisen od pečice. Vsaka pečica peče drugače, zato je mogoče boljše, da jih prvič pečemo kakšno minuto dlje kot pa, da bi bili premalo pečeni.

DODATNI NASVETI ZA PEKO MAKRONOV:

 • priporočam, da se pri tehtanju natančno držite recepta
 • če želite, da so makroni lepe barve priporočam uporabo olupljenih mandljev
 • beljaki naj bodo sobne temperature
 • priporočam uporabo silikonske podlage za brizganje makronov, saj so makroni lepše oblike
 • pred peko res dobro potolčemo s pekačem po podlagi, pregledamo in popokamo mehurčke, da preprečimo pokanje makronov med peko
 • makrone s podlage odstranimo takrat, ko so čisto ohlajeni
 • ko makrone napolnimo jih pustimo, da počivajo en dan na hladnem v zaprti posodi
 • preden pa zagriznemo vanje, naj bodo sobne temperature

Makrone lahko polnimo z različnimi kremami. Najbolj pogosto se uporablja krema iz bele ali temne čokolade. Za kremo iz temne čokolade potrebujete 110 g sladke smetane, 20 g sladkorja, 200 g čokolade in 20 g masla. Sladko smetano in sladkor segrevamo tako dolgo, da se sladkor stopi. Nato dodamo čokolado in maslo. Mešamo dokler zmes ni enotna. Ohladimo in polnimo makrone.