Karamelna torta brez glutena z bananami

KARAMELNA TORTA BREZ GLUTENA Z BANANAMI

Ste že delali domačo karamelo? Če še niste je zdaj pravi čas, saj jo potrebujete za tole zelo okusno tortico. Karamelo lahko uporabite za različna peciva, torte, sladoled, sadje, kavo ali kar tako. Res je odličnega okusa, kot tale tortica. Recept je posvečen moji princeski Lani, ki pravi da boljše torte še ni jedla!

Karamelna torta z bananami je sestavljena iz čokoladnega biskvita, vanilijeve kreme, banan in seveda karamele. Jaz sem vmes dodala še lešnike, da malo hrustajo. Pomembno je, da biskvite dobro navlažite, tako bo torta še bolj sočna. Bananine kolute ne polagajte čisto do roba, da ne pogledajo ven. Tudi karamelo ne nanašajte čisto do roba, ker lahko priteče ven, razen če vam je to všeč. Priporočam vam, da se najprej lotite priprave karamele. Recept najdete tukaj. Za torto boste potrebovali dvojno količino karamele. Zato pa kar veselo na delo.

SESTAVINE ZA ČOKOLADNI BISKVIT BREZ GLUTENA:

 • 200 g moke brez glutena (Schaer mix B)
 • 9 jajc
 • 160 g sladkorja
 • 40 g kakava
 • 1 pecilni prašek
 • 1 vanilin sladkor

Najprej ločimo rumenjake od beljakov. Beljake s polovico sladkorja stepemo v čvrst sneg. Tudi rumenjake s polovico sladkorja stepemo v puhasto kremo. Rumenjakovi kremi dodamo polovico snega in premešamo. Nato dodamo moko zmešano s kakavom in pecilnim praškom. Dodamo tudi vanilin sladkor. Ko je zmes enotna, rahlo vmešamo še ostali sneg. Predevamo v okrogel pekač, premera 28 cm. Pečemo na 180˚C, 25-30 minut.

SESTAVINE ZA VANILIJEVO KREMO:

 • 2 vanilijeva pudinga
 • 700 ml mleka
 • 6 žlic sladkorja
 • 300 ml sladke smetane
 • 2 žlički vanilijevega ekstrakta

Puding skuhamo po navodilih z embalaže, dodamo mu sladkor. Puding ohladimo in zmešamo tako, da je brez grudic. Stepemo sladko smetano in jo vmešamo v ohlajen puding. Dodamo tudi vanilijev ekstrakt. Ko imamo pripravljeno in ohlajeno karamelo, pečen biskvit, vanilijevo kremo in nasekljane pražene lešnike, se lahko lotimo sestavljanja torte.

Pečen biskvit razrežemo na tri enake plasti. Prvo plast torte dobro navlažimo. Jaz sem uporabila kakav. Nato sledijo na kolute narezane banane, vanilijeva krema, karamela, grobo nasekljani lešniki. Nadaljujemo z naslednjim biskvitom, ter ponovimo postopek od prej. Zaključimo z zadnjim biskvitom. Ne smemo pozabiti vse biskvite dobro navlažiti s kakavom. Torto pustimo, da počiva vsaj 2 uri na hladnem, preden jo do konca obdelamo. Ne porabite vso karamelo, pustite je nekaj za okrasitev torte.

Ko je torta ohlajena, jo lahko malenkost premažemo s stepeno sladko smetano, ampak pustite da se vidijo biskvitne plasti. Za to boste potrebovali nekje 200ml sladke smetane. Torto po vrhu namažite s karamelo in posujte z lešniki.