Jabolčna pita brez glutena

JABOLČNA PITA BREZ GLUTENA

Od nekdaj obožujem jabolka. So moj najljubši sadež, če pa jih lahko uporabim v pecivu, pa je to še toliko boljše. Jabolčna pita omamno diši. Kombinacija jabolk in cimeta je najboljša. Dolgo sem iskala pravi recept za krhko testo brez glutena. Pogosto težava je bila, da se je krhko testo preveč drobilo in je bilo presuho. Nato pa sem našla pravi recept, ki je super tudi za moko brez glutena. Zato ga z veseljem delim z vami. Priprava je enostavna, tako se boste lahko večkrat posladkali z domačo jabolčno pito.

Pri pripravi vam lahko pomagajo tudi najmlajši. Moj sin Maks vedno z veseljem priskoči na pomoč. Pito lahko lepo okrasite, z različnimi oblikami testa, tako je lahko oblikovanje zelo zabavno. Pri tem si lahko pomagate z različnimi modelčki za piškote.

SESTAVINE ZA KRHKO TESTO

  • 380 g moke brez glutena (jaz sem uporabila Schär mix B)
  • 120 g sladkorja v prahu
  • 150 g zmehčanega masla
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 vanilin sladkor
  • 2 rumenjaka
  • 2 žlici kisle smetane
  • 2 žlici navadnega jogurta
  • 1 beljak za premaz

Za nadev naribamo 6 večjih jabolk in jim dodamo cimet in sladkor po okusu. K jabolkom lahko primešamo tudi sesekljane orehe, brusnice ali rozine. Moja mama vedno doda malo sesekljanih orehov in okus je veliko boljši.

V večjo skledo za mešanje presejemo moko s pecilnim praškom. Nato v posodo dodamo vse ostale sestavine za testo in ga z roko zamesimo. Testo bo zelo mehko in prijemalo se bo posode, ampak takšno mora biti. Nato ga pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.

Ta čas, ko testo počiva v hladilniku, pripravimo nadev za pito. Jabolka operemo, olupimo in naribamo. Dodamo sladkor, cimet in po želji še kaj drugega. Jabolka dobro premešamo in poskusimo, če nam je okus jabolk všeč je nadev pripravljen.

Po 30 minutah testo vzamemo iz hladilnika. Če bo testo v hladilniku počivalo kakšno minuto več, ni nič narobe.
Testo razdelimo na dva enaka dela. Prvi del testa razvaljamo kar na papirju za peko in ga skupaj s testom prestavimo v pekač v katerem bomo pekli pito. Testo razvaljamo malo večje, kot je velikost pekača, da bomo lahko naredili rob za pito. Uporabite lahko tudi okrogel pekač za pito. V tem primelu le prilagodite količino sestavin, glede na velikost pekača. Jaz sem pito pekla v kvadratastem pekaču, v velikosti 32×22 cm.

Ko je testo v pekaču, ga s čopičem premažemo z beljakom in pustimo da se malo posuši. Tako se bo testo manj drobilo. Dodamo nadev, ki ga z žlico lepo potlačimo in poravnamo. Nato na pomokani površini razvajamo drugi del testa. Razrežemo ga na enako široke trakove, kot je razvidno na sliki.

Trakove polagamo na nadev tako, da naredimo mrežo. Ko je mreža narejena in nam ostane kaj testa, lahko izrežemo poljubne oblike in okrasimo pito.Tudi mrežo premažemo z beljakom.

Pito pečemo na 180˚ C, 35 minut oziroma do zlato rjave barve. Recept je prirejen po original receptu, ki ga najdete tukaj.